Onderzoek

Je kunt wetenschappers onderverdelen in 2 groepen: de keiharde natuurwetenschappers en de “softere” sociale wetenschappers. Ze hebben een fundamenteel andere kijk op wat de waarheid is, maar een vergelijkbare rigoreusheid in hun werkwijze.

Ik heb in beide velden meegewerkt, en ben daarbij ook als eerste auteur door het peer-review proces gekomen. Dat is zeldzaam, want veel onderzoekers hebben een duidelijke voorkeur. Deze combi stelt me in staat om een divers pallet aan onderzoek op kwaliteit te beoordelen en in hun context te plaatsen. Handig bij factchecks en als er wetenschappelijke rapporten moeten worden geschreven, of ander grondig onderbouwd werk.

Natuurwetenschap

Als MSc. Biologie ken je de klappen van de zweep van natuurwetenschappelijk onderzoek. Ik ging tijdens mijn studie nog een stapje verder en werkte toe naar een peer-reviewed publicatie. Dat vereist wat diepgravender literatuuronderzoek en een goed uitgedachte onderzoeksopzet. Bovendien moest ik op zoek naar subsidie om het onderzoek gefinancierd te krijgen. Het moest statistisch helemaal dichtgetimmerd worden, zodat de uitspraken kloppen. Na aardig wat pogingen in diverse papers, accepteerde uiteindelijk Plos One mijn werk. Een groot succes! Inmiddels is het onderzoek 16 keer geciteerd.

Sociale wetenschap

Mijn tweede master was Bos- en Natuurbeheer en ook hier wilde ik vol voor gaan. Opnieuw dacht ik een onderzoeksopzet uit die een wetenschappelijke publicatie mogelijk maakt, en voerde ik de studie goed uit. Ik ontdekte dat sociale wetenschap vraagt om een net zo rigoreuze aanpak als natuurwetenschap, maar tegelijk ook veel ruimte houdt voor de aanwezigheid van de onderzoeker zelf. Het proces van publicatie verliep vlot. Ecopsychology accepteerde het artikel na major changes. Vorig jaar werd het voor het eerst geciteerd. Mooi, want het onderwerp was tamelijk niche.  Het blad vraagt me nu nog wel eens voor een peer review. Altijd leuk.

“Wetenschap is een manier van denken, het is veel meer dan alleen een hoeveelheid kennis”

– Carl Sagan

Factchecks

We zijn niet allemaal wetenschapper, maar we hebben wel allemaal verantwoordelijkheid als het gaat om de waarheid. Met de opkomst van social media en de vernieuwde grip van de politiek op online informatie, hebben veel mensen het daar nu moeilijk mee. Wie kunnen we vertrouwen? Het antwoord: vertrouw geen personen maar argumenten.

Leer het zelf uitzoeken. Leer factchecken. Ik kan je daarbij helpen. Daarom geef ik vanaf nu cursussen in het factchecken en zet ik me online in voor factchecks van belangrijke kwesties.

Rapporten

Heeft je vakgroep of departement iemand nodig die tijdelijk mee kan schrijven aan een diepgravend wetenschappelijk rapport? Of zoek je voor een boek of uitgave iemand die achtergrondonderzoek voor je kan doen en mee kan schrijven?

Ik heb ervaring met literatuuronderzoek en weet hoe je de vertaalslag maakt naar rapporten of publicaties voor het bredere publiek. Ook kan ik helpen bij de vertaalslag naar infographics of een informatieve video. Mijn expertises hier zijn ecologie, stadsvergroening en de culturele blik op natuur, maar mijn interesse is veel breder.

Ik wil graag meer weten

Op zoek naar een offerte, of wil je even sparren over waar ik je allemaal wel en niet bij kan helpen? Laat je wensen en gegevens achter in dit formulier, en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.